Nejvíce se vyhazuje pečivo, ovoce a zelenina, mléčné výrobky a uvařená jídla
Pečivo lze ihned po nákupu zamrazit (chléb ideálně nakrájený na krajíce, aby bylo možné odebírat vždy jen potřebné množství). Pokud nám pečivo přebývá, usušíme ho (nejen rohlíky, ale i chléb, dalamánky apod.) a vyrobíme si strouhanku.
Ovoce a zeleninu kupujme v rozumném množství, které opravdu spotřebujeme. Pokud nám zbude, je možné použít ovoce na pečení koláčů, přidávat do těsta na řezy, bábovky nebo sušenky. Také je možné vyrobit si ovocnou dřeň a zamrazit ji nebo ovoce usušit.
Kořenovou zeleninu lze nakrájet na drobné kousky a uložit do mrazáku. Okurky, rajčata a další zeleninu spotřebujeme včas i tak, že je nabízíme jako zdravější variantu pochutiny k televizi, pro návštěvy apod. (nakrájíme ji na úhledné kousky a nabízíme spolu s dipem z jogurtu nebo zakysané smetany, nastrouhaného česneku s trochou bazalky a petrželky a soli.)
Pokud nám přebývají jogurty a máme v oblibě zmrzlinu, můžeme je dát do formiček na nanuky a vyrobit si jogurtovou zmrzlinu. Také je možné přidávat jogurty do těsta, které je pak vláčnější a není tak suché.
Když vám z vařeného jídla zbude příloha nebo kus upečeného masa, je vhodné se i tyto zbytky naučit zamrazovat a zužitkovat. Například zbytek guláše můžeme později přidat do polévky nebo ho rozmixovat a máme základ do omáčky na těstoviny
Tipy na skladování
Správným skladováním dokážeme prodloužit životnost potravin a uchovat jejich původní vůni a chuť.
Chléb vydrží nejdéle čerstvý po zabalení do utěrky a uložení do chlebníku.
Vejce ukládejte v obalu do lednice tam, kde je stálá teplota 5 - 8 stupňů Celsia (obraťte je užší špičkou směrem dolů, protože zde mají pevnější skořápku).
Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v lednici pod poklopem nebo ve voskovaném papíru (nebalte je do plastové fólie, snadněji plesniví).
Měkké sýry typu mozzarella nejdéle vydrží ve svém původním nálevu.
Syrové maso z hygienických důvodů skladujte v obalu, aby svou šťávou nekontaminovalo ostatní potraviny. Dejte ho do krabičky a uložte na nejstudenější místo v chladničce s teplotou kolem nuly (v první polici nad zeleninovým boxem), nesmí přijít do styku s mléčnými výrobky. Před použitím maso omyjte vodou
Banány nikdy neskladujte v ledničce, kde vlivem chladu hnědnou. Ideální teplota pro dlouhou životnost banánů je 14 °C. Stejná teplota je ideální i pro rajčata a okurky, v lednici přicházejí o svou vůni a chuť.
Citrusy a exotické ovoce uchovávejte při pokojové teplotě. Pokud je nestihneme zkonzumovat hned, můžeme citrusy odšťavnit, nalít do formiček na led a zamrazit.
České ovoce a zelenina při pokojové teplotě zraje příliš rychle. Je lepší je ukládat bez obalu do spodních přihrádek chladničky.
Jídlo, které nezkonzumujeme, můžeme také umístit do tzv. veřejné lednice.
Veřejná lednice funguje tak, že do ní lidé, obchody či firmy mohou dávat potraviny a kdokoliv si je naopak může z lednice podle potřeby brát.Veřejná lednice v komunitním centru má tu výhodu, že je zde určena osoba zodpovědná za kontrolu potravin.
V příštím dílu si povíme více o skladování potravin a o tom, jak vařit beze zbytku.
Foto: ilustrační/ Pixabay
Komentáře