Téměř třetina potravin končí v České republice jako odpad. Průměrný český občan vyhodí zhruba 80 kg jídla za rok. Nejvíce se plýtvá na úrovni domácností. Velkou roli zde hrají špatné návyky při nákupech, nevhodné skladování, nepřiměřené porce jídla či neochota zpracovávat zbytky.
Nejvýznamnější část potravinového odpadu v ČR vzniká/ Zdroj: UZEI:
53 % v domácnostech
19 % při zpracování
12 % ve stravování
11 % v prvovýrobě
5 % v obchodní síti
Příčiny plýtvání v domácnostech/ Zdroj TAČR:
- Znehodnocení potraviny v průběhu uskladnění
- Překročení data minimální použitelnosti
- Překročení data minimální trvanlivosti
- Neodpovídající kvalita koupené potraviny
- Velké množství navařeného jídla
- Potravina mi nechutná
- Velká úroda vlastní produkce, kterou není možné zpracovat
- Nepřitažlivý vzhled potraviny
- Velké balení nakupované potraviny
- Poškozený obal
- Znehodnocení potraviny ještě před jejím uskladněním
Plánování a správné skladování jako klíč k prevenci potravinového odpadu na úrovni domácností
Plánování
Naplánování a následný nákup jídel včetně svačin, pochutin a nápojů je jedním z nejdůležitějších faktorů, jak ušetřit výdaje za potraviny a následně i potraviny samotné.
Častější menší nákupy jsou výhodnější než jeden velký nákup. Při menších nákupech máte čerstvé ovoce, zeleninu i pečivo a lépe se vám přizpůsobuje množství kupovaných potravin aktuálním zásobám doma. Když nemáte možnost nakupovat častěji, je třeba se zaměřit zejména na množství kupovaného jídla a jeho skladování.
Plánováním, co se bude v domácnosti jíst a vařit, to začíná. Máme-li přehled o trvanlivosti jednotlivých potravin, lépe pak využíváme surovin, které v domácnosti jsou, a nakupujeme jen potřebné další potraviny.
Správné skladování zajistí požadovanou kvalitu potravin, dokáže prodloužit jejich životnost a uchovat jejich původní vůni a chuť. Potraviny, které nejdříve procházejí, se umisťují na viditelných místech vepředu.
Skladování
Potraviny s nejbližším datem expirace umisťujeme na viditelná místa dopředu. Pro výběr místa skladování určité potraviny jsou rozhodující zejména teplota a vlhkost. Rozeznáváme tzv. suchou, chladnou, chlazenou a mrazící zónu.
Více se o skladování potravin dozvíte v našich článcích
Každý Čech vyhodí průměrně okolo 80 kg potravin ročně
Zásoby potravin? Jak je skladovat, aby se rychle nezkazily
Podpora lokálních zemědělců a regionálních výrobků
Ekologické smýšlení vede k nakupování na lokální bázi. Preferovat místní farmáře a regionální výrobky znamená nepodílet se na přepravě přes půl světa a nepodporovat výrobky, které často vznikly za nefér pracovních podmínek. Nakupování na regionální úrovni nabízí možnost zakoupit čerstvé kvalitní potraviny.
K nákupům lze využít farmářské trhy, místní výrobce nebo například online tržiště, o kterém se blíže dočtete zde: Ve stylu zero waste: Online farmářské trhy.
Krajské soutěže o nejlepší regionální potravinu
Kraje pořádají soutěže, kde vyhodnocují nejlepší místní potravinové produkty. I tyto soutěže jsou důkazem, že máme být na co pyšní a podpora lokálních výrobků je žádoucí.
Máte otázky týkající se potravinového odpadu? Zajímá vás, jak neplýtvat jídlem? Můžete se obrátit na odborníky v rámci naší Poradny:
Potravinové banky a další organizace pomáhající neplýtvat jídlem
Potravinové banky jsou neziskové organizace, které získávají potraviny, které dále distribuují odběratelským dobročinným organizacím. Tyto organizace pak rozdělují jídlo lidem v nouzi, především seniorům, rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám a lidem bez domova. Většina potravin je určena k rychlé spotřebě, má uplynulou dobou minimální trvanlivosti, poškozený obal nebo špatné označení. Potravinové banky toto jídlo dostávají od potravinových řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů, producentů a jednotlivců.
Nákupy bez obalu
Obaly mají za úkol chránit kvalitu výrobku. To je v pořádku. Leckde jsou však využívány nadměrně s jednorázovou spotřebou. Řada zákazníků již proto využívá vlastní přepravní tašky, sáčky a nádoby, aby se vyhnuli přílišnému používání jednorázových obalů.
Zákaz jednorázových plastů
Senát schválil dne 10. 8. 2022 zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit na podzim.
Jedná se například o zákaz nádob na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.
Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.
Komentáře