Obec musí zajistit sběr minimálně biologických odpadů rostlinného původu. Od roku 2020 rovněž platí povinnost sběru jedlých olejů a tuků. Vzhledem k současné nedostatečné kapacitě koncových zařízení pro biologické odpady živočišného původu je třeba nejprve vyřešit tuto problematiku a pak bude možné zaměřit se i na oddělený sběr této komodity.
Zákon o odpadech
Zákon o odpadech definuje biologický odpad jako 2 d) biologicky rozložitelný odpad ze zahrad a veřejné zeleně, potravinový a kuchyňský odpad z domácností, kanceláří, restaurací, velkoobchodu, jídelen, stravovacích nebo maloobchodních zařízení a srovnatelný odpad ze zařízení potravinářského průmyslu.
Metodický pokyn k zařazování
Metodický pokyn Ministerstva životního prostředí MZP/2021/720/904 uvádí k zařazování biologicky rozložitelných odpadů: Obec zařadí své komunální odpady pod katalogová čísla skupiny 20 Katalogu odpadů. Odděleně soustřeďované využitelné složky (tzv. „tříděný sběr“) obec zařadí pod katalogová čísla podskupiny 20 01 Katalogu odpadů: ‐ biologický rostlinný odpad ze zahrad (20 02 01), biologický odpad z kuchyní (20 01 08), biologický odpad rostlinného původu z kuchyní lze zařadit i pod (20 02 01).
Nakládání s biologicky rozložitelným materiálem
- Předcházení vzniku odpadu – ukládání odpadu do nádoby označené jako biologicky rozložitelný materiál – bioodpad lze pak kompostovat na svém pozemku
- Ukládání odpadu do nádoby na bioodpad svážené svozovou společností (technickými službami apod.) – řídí se podmínkami danými svozovou společností
Proč je vhodné separovat bioodpad ze směsného odpadu
Bioodpad je objemný a v některých regionech zaplňuje až čtvrtinu nádob na směsný komunální odpad. V době, kdy obce musí splnit dané cíle, je jednou z vhodných cest právě odstranění biosložky z SKO. Omezí se skládkování využitelných materiálů, uvolní se nádoby na směsné odpady. Ty se i lépe udržují v čistotě. Rostlinný bioodpad lze úspěšně využívat ke kompostování či mulčování, čímž se do půdy vrací cenné živiny.
Proč obecně nelze třídit bioodpad živočišného původu spolu s rostlinným
Důvodem jsou zvýšené hygienické nároky. Bioodpad živočišného původu musí projít vyšší teplotou než rostlinný bioodpad, aby došlo k vyhubení škodlivých mikroorganismů. Na kompostárně se běžně potřebných teplot nedosáhne. Bioplynová stanice je proto vhodné řešení. Řada měst, které mají bioplynku v akceptovatelné vzdálenosti, již tuto možnost využívá.
Jak to funguje v praxi: Hodonín se zaměřil na oddělený sběr bioodpadu z kuchyní domácností
Kuchyňský odpad je stále ještě problematickou skupinou odpadů vzhledem ke svým vlastnostem a tím způsobům, jak může být zpracováván. Město Hodonín intenzivně pracuje na snižování množství směsného komunálního odpadu. Jako vhodný krok, i vzhledem k dostupnosti bioplynové stanice, proto zvolilo oddělený sběr kuchyňských zbytků z domácností.
V Hodoníně v květnu zavedli v rámci pilotního projektu sběr kuchyňského odpadu rostlinného i živočišného původu do speciálních nádob. Těch je prozatím 30 kusů a jsou rozmístěny na sídlišti Jihovýchod.
Do nádob je možné vhazovat tepelně upravené i neupravené potraviny, prošlé potraviny včetně původního obalu, např. kelímku, plastu či kovu, dále maso, ryby, kosti, mléčné výrobky, veškeré zbytky, pečivo a další potraviny rostlinného i živočišného původu.
Projekt bude probíhat od května do července tohoto roku. Pokud bude vyhodnocen jako úspěšný, rozšíří se tento druh třídění i do dalších lokalit ve městě.
„V roce 2021 tvořil biologický odpad v Hodoníně za rok 2021 12,96 % z celkového množství odpadů. Což je pouze vyseparovaná část posbíraná do biozvonků, biopopelnic a pytlů s listím od podzimních pytlových svozů. Co se týče směsného komunálního odpadu, dá se předpokládat, že část nevyseparovaného odpadu tvoří právě zbytky z kuchyní .Chceme snižovat množství SKO a vidíme velký potenciál právě v této komoditě,“ vysvětluje Petra Kotásková, tisková mluvčí města Hodonín, proč se město k tomuto kroku rozhodlo.
Produkce odpadů ve městě Hodonín
Papír | Plast | Sklo | Sklo Celkem | Nápojový karton | Kov | Kov Celkem | Zbytkový odpad | |||
Popisky řádků | Sklo směsné | Sklo bílé | Kov - čistý | Kov - sbíraný ve směsi | ||||||
2019 | 28,635 | 7,365 | 5,615 | 5,300 | 10,916 | 0,309 | 46,429 | 46,429 | 194,270 | |
2020 | 22,267 | 7,641 | 5,317 | 6,566 | 11,883 | 0,326 | 31,747 | 0,019 | 31,766 | 197,467 |
2021 | 21,739 | 7,088 | 5,921 | 5,730 | 11,652 | 0,324 | 36,400 | 0,085 | 36,485 | 205,893 |
Výtěžnost/ Uvádí se výtěžnost na jednoho občana, kilogram/rok. Počítá se s 23828 obyvatel k 1.1.2022 dle ČSÚ
Papír | Plast | Sklo Celkem | Kov Celkem | Zbytkový odpad | |
2019 | 28,635 | 7,365 | 10,916 | 46,429 | 194,270 |
2020 | 22,267 | 7,641 | 11,883 | 31,766 | 197,467 |
2021 | 21,739 | 7,088 | 11,652 | 36,485 | 205,893 |
K čemu lze kuchyňský bioodpad či gastroodpad využít
Tento odpad je v bioplynových stanicích využíván pro výrobu bioplynu. Získává se z něj energie, kterou lze například vytápět objekty, ohřívat vodu či ji použít k pohonu aut. Z jedné tuny těchto odpadů lze získat asi 381 kWh elektřiny. Dalším produktem zpracování gastroodpadu v bioplynové stanici je digestát, který se využívá v zemědělství jako hnojivo.
Výhody odděleného sběru kuchyňských zbytků
- Možnost snížení množství SKO – bioodpady tvoří až 25 % obsahu nádob na směsný komunální odpad. Méně odpadu tak skončí na skládkách, kde je to nejen nežádoucí, ale dokonce i potenciálně nebezpečné (vyšší sklon k tvorbě plynů, náchylnost k náhodným explozím a nekontrolovanému hoření)
- Omezení potravin v kanalizaci-snížení výskytu hlodavců ve městě
- Ušetření peněz za skládkování z důvodu odklonění bioodpadu
- Možnost využít odpad dále – k výrobě energie či hnojiva
- Větší čistota kontejnerových stání a jejich okolí
„Výhod je rozhodně víc než nevýhod. Tou hlavní je snižování množství SKO, ke kterému tlačí obce i legislativa,“ komentuje situaci Petra Kotásková a dodává, „Omezováním zbytků potravin v kontejnerech a mimo ně dochází ke snížení množství potravy pro potkany. Tím, že máme nastaven svoz gastroodpadu s týdenní frekvencí ve stylu plná nádoba za prázdnou a čistou téměř nehrozí vznik zápachu a plísní v nádobě, jak se tomu děje v právě v nádobách na SKO. Lidé mohou mít lepší pocit, že i zbytky jejich gastroodpadu budou využity.“
Termín "gastroodpad" zahrnuje biologicky rozložitelný odpad, který vzniká v restauracích, jídelnách, výrobnách potravin a dalších provozovnách obdobného charakteru. V širším slova smyslu je možné zahrnout do gastroodpadu i prošlé potraviny a potraviny nevyhovující kvality z obchodní sítě. Nicméně termín "gastroodpad" se na úrovni obcí zažil i pro kuchyňský odpad z domácností a řada nádob, kam mohou občané odkládat své kuchyňské zbytky, je takto označena. Pro lepší pochopení jsou tedy v článku užity termíny kuchyňský bioodpad, kuchyňské zbytky i gastroodpad jako totožný název pro bioodpad rostlinného i živočišného původu z domácností.
Máte dotazy týkající se sběru kuchyňského odpadu? Zajímají vás detaily zpracování bioodpadu? Můžete se obrátit na odborníky prostřednictvím naší Poradny:
Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.
Komentáře