Skladování
Potraviny s nejbližším datem expirace umisťujeme na viditelná místa dopředu. Pro výběr místa skladování určité potraviny jsou rozhodující zejména teplota a vlhkost. Rozeznáváme tzv. suchou, chladnou, chlazenou a mrazící zónu.
Suchá zóna
Do suché zóny patří například koření, mouky, luštěniny, rýže, cereálie, čaje, káva, dochucovadla, zavařeniny, konzervy, oleje, ocet, čokoláda, cukrovinky, těstoviny nebo pečivo. Jedná se o prostory s ideální teplotou 18–20 °C a nízkou vlhkostí, jako jsou spíž nebo skříňky kuchyňské linky.
Chladná zóna
Podmínky chladné zóny splňuje sklep se stálou teplotou kolem 12 °C a větší vlhkostí, kam umístíme ovoce, zeleninu, brambory, nealkoholické nápoje, pivo a víno. Pokud sklípek nemáme k dispozici, většinu těchto potravin skladujeme v ledničce.
Chlazená zóna
Chlazenou zónou je místo s teplotou 0–5 °C, tyto podmínky v domácnosti splňuje chladnička, do které patří čerstvé maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, některé druhy ovoce a zeleniny, uzeniny, zákusky, máslo nebo hotové pokrmy, které hodláme rychle spotřebovat. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl studený vzduch proudit.
Mrazicí zóna
Mrazák má ideální teplotu pod –18 °C. Sem ukládáme potraviny jako například maso, ryby, uzené výrobky, pečivo, zmrzliny, některé druhy zeleniny a ovoce, vařená jídla bez brambor a těstovin.
Tipy na skladování
Chléb vydrží nejdéle čerstvý po zabalení do utěrky a uložení do chlebníku.
Vejce ukládejte v obalu do lednice tam, kde je stálá teplota 5 - 8 °C (obraťte je užší špičkou směrem dolů, protože zde mají pevnější skořápku).
Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v lednici pod poklopem nebo ve voskovaném papíru (nebalte je do plastové fólie, snadněji plesniví).
Měkké sýry typu mozzarella nejdéle vydrží ve svém původním nálevu.
Syrové maso z hygienických důvodů skladujte v obalu, aby svou šťávou nekontaminovalo ostatní potraviny. Dejte ho do krabičky a uložte na nejstudenější místo v chladničce s teplotou kolem nuly (v první polici nad zeleninovým boxem), nesmí přijít do styku s mléčnými výrobky. Před použitím maso omyjte vodou
Banány nikdy neskladujte v ledničce, kde vlivem chladu hnědnou. Ideální teplota pro dlouhou životnost banánů je 14 °C. Stejná teplota je ideální i pro rajčata a okurky, v lednici přicházejí o svou vůni a chuť.
Citrusy a exotické ovoce uchovávejte při pokojové teplotě. Pokud je nestihneme zkonzumovat hned, můžeme citrusy odšťavnit, nalít do formiček na led a zamrazit.
České ovoce a zelenina při pokojové teplotě zraje příliš rychle. Je lepší je ukládat bez obalu do spodních přihrádek chladničky.
Jak vařit beze zbytku
Znaly to již naše babičky. Dokázaly zužitkovat veškeré suroviny při vaření. Chce to jen trochu práce a fantazie. Můžeme potraviny zavařovat, sušit je, nakládat do soli nebo fermentovat.
Odkrojky zeleniny, listy, košťály a stonky se dají odšťavnit nebo je rozmixované použijeme na pesta, bylinkové omáčky či polévky. Květák nebo brokolice uvařené ve vlastní šťávě (ze zbytků nebo z košťálů) mají mnohem výraznější chuť. Stejně tak i omáčka z listů kedlubny, oleje, soli a trochy octa, která ozvláštní čerstvé plátky kedlubny i jiné zeleniny.
Pevnou složku, která zbude po lisování olejů ze semínek a ořechů, můžeme použít při pečení místo ořechové mouky.
Mezi staré známé recyklované recepty patří knedlíky s vajíčkem, škubánky nebo placky ze zbylé bramborové kaše (tu můžeme použít i do těsta na bramborový chléb).
S vyhozeným jídlem plýtváme také zdroji, které byly použity na jeho výrobu
Je důležité si uvědomit, že současně s vyhozeným jídlem končí v koši také cenné zdroje, které byly použity k jeho výrobě: voda, půda, práce, energie. Výroba potravin patří mezi odvětví s nejvyšším množstvím vypouštěných emisí CO2 na světě. Když zamezíme plýtvání potravinami na úrovni domácností, šetříme nejen vlastní peněženku, ale i životní prostředí.
Foto: ilustrační/ Pixabay
Máte dotazy či připomínky?
Napištenám,
vaše názory nás zajímají.
Tento portál tvoříme společně.
Komentáře