Jeho cílem je seznámit širokou veřejnost s prací místních zemědělců, jejich produkcí nebo následným zpracováním lokálních surovin.
Ochutnávkové výstavy sezónních a místních potravin z jižní Moravy se budou konat ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici v rámci projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví, životní prostředí a jídlo". První ze série akcí projektu se uskuteční od čtvrtka 20. června do soboty 22. června na Zelném trhu v centru města.
Součástí bude také semínková burza, na které budou mít návštěvníci možnost výměny semen na tradiční i méně obvyklé druhy zeleniny a bylin. Pro děti i dospělé budou v prostoru Tržnice připravené dílny. Na nich si účastníci vyzkouší techniky tradičního lokálního vaření, přípravy jídla a konzervace potravin. Výstavu doprovodí praktické dílny pro děti a veřejnost v prostorách Tržnice Brno, které ukáží a naučí techniky tradičního lokálního vaření, přípravy jídla a konzervace potravin. Na sobotní podvečer je do programu zařazený Chef’s table. Jedná se o akci, při níž vybraný šéfkuchař připraví tříchodové menu z vystavovaných surovin a pozve veřejnost k „jednomu stolu”.
Slow Food CE je financován z programu EU Interreg Central Europe. Smyslem je spolupráce mezi veřejnými a soukromými aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét) po dobu tří let. „Cílem projektu je představit činnost jihomoravských farmářů a zvýšit povědomí o tom, co je pro náš kraj tak typické – kvalitní potraviny, ovoce a zelenina. Na Zelném trhu a v Tržnici bude v příštích týdnech připravený program, při kterém se budou prezentovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny, proběhnou workshopy o vaření nebo se zde uskuteční školní farmářský trh,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.
V rámci projektu se budou od června do října konat akce Poznejte a ochutnejte rozmanitost jižní Moravy – pět výstav s ochutnávkami sezónního ovoce a zeleniny (Zelný trh), Ochutnejte jižní Moravu z farmy až na vidličku – praktické dílny, workshopy, kurzy vaření pro děti a veřejnost (Zelný trh – Tržnice) a Školní farmářský trh – poznávání potravin, farmaření a vaření ve školách, který se spojí s říjnovou výstavou.
Termíny akcí:
červen 20.–22. 6. 2019
červenec 18.–20. 7. 2019
srpen 22.–24. 8. 2019
září 5.–7. 9. 2019
říjen 3.–5. 10. 2019
Úvodní foto: ilustrační/ Pixabay
Komentáře