Poradna_obrazek_canva.png
Katalog odpadů

Nemáte místo pro kompost a v bytě vám žížaly vadí? Zkuste kompostování s pomocí Bokashi bakterií!

| autor: Hana Tomášková0

Nemáte místo pro kompost a v bytě vám žížaly vadí? Zkuste kompostování s pomocí Bokashi bakterií!

Bokashi kompostování

Zatímco běžné kompostování vyžaduje pro rozklad odpadů přístup vzduchu a působení živých organismů, Bokashi kompostování funguje na bázi anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přisypávají speciální bakterie. Organická hmota nepotřebuje přístup vzduchu na to, aby se dokázala fermentovat. Ke kompostování jsou zapotřebí sušené Bokashi bakterie a bokashi kompostér.

Bakterie Bokashi

Sušené Bokashi je fermentovaný substrát z pšeničných otrub, špaldových plev, základního roztoku EM (efektivní mikroorganismy - kvasinky, fotosyntetizující organismy, aktinomycety, tedy nejběžnější bakterie v půdě a enzymaticky aktivní houby), třtinové melasy, vápence s korálovými řasami a vody. Koupíme je v eko-obchodech.

Kompostér

Ve specializovaných obchodech koupíme Bokashi kompostér, což je nádoba uzavřená vzduchotěsným uzávěrem a opatřená ventilem na spodní části kompostéru. Tím se odpouští přebytečná tekutina. Kompostovací nádoba Bokashi má na dně rošt, aby mohla odtékat šťáva, která vzniká ze směsi bakterií a bioodpadu. Tato šťáva je považována za hlavní produkt celého procesu kompostování.

Postup při kompostování

Do Bokashi kompostéru začneme vkládat bioodpad. Jakmile vytvoří alespoň 4 cm silnou vrstvu, přidají se bakterie. Každou vrstvu je třeba řádně stlačit, aby byl vytlačen veškerý nežádoucí vzduch. Tím se vytvoří ideální podmínky pro činnost bakterií.

Díky vzduchotěsnému krytu je také regulován únik zápachu a znemožněn přístup hmyzu. Až je nádoba kompletně naplněna, nechá se její obsah 10 dní fermentovat a nakonec z ní vznikne hotový kompost. Uvnitř nádoby dochází k rychlému rozkladu odpadu, jeho objem se zmenšuje a kapacita sběrné nádoby se zvětšuje.

 třetí den vznikne v kompostéru tekutina, tzv. „Bokashi čaj“, která se používá jako velmi kvalitní hnojivo. To je možné ve zředěné formě (1:200) používat například k hnojení pokojových rostlin.

Nezředěnou šťávu je možné využívat pro čištění odtoků v koupelně a kuchyni – zamezuje totiž vzniku pachů a zároveň dokáže potrubí vyčistit od řas a škodlivých bakterií.

Jaký odpad můžeme dávat do Bokashi kompostéru

  • Slupky z ovoce a zeleniny
  • Zbytky jídel
  • Skořápky z vajec a ořechů
  • Čajové sáčky
  • Kávová sedlina
  • Obilniny, pečivo apod.
  • Sýr, jogurt, vajíčka
  • Menší kosti
  • Zvadlé květiny

Co do kompostéru nedávat

  • Příliš tekuté odpady
  • Větší kosti
  • Popel
  • Papír
  • Zvířecí výkaly
  • Shnilé a rozkládající se odpadky

Výsledný produkt Bokashi kompostování

Ve speciálních uzavřených nádobách Bokashi si odpad zachovává svou strukturu, ale jeho vlastnosti a výživová hodnota se výrazně změní. Tyto fermentované zbytky můžete zužitkovat dvěma způsoby.

Buď je přidáte k existujícímu zahradnímu kompostu, nebo je můžete přímo zakopat do země. Tam se zbytky budou dále kompostovat a potrvá měsíc až dva (v závislosti na ročním období, charakteristice, teplotě a vlhkosti půdy), dokud se fermentovaná hmota zcela rozloží a stane se součástí půdy. V tomto stádiu si už váš kompost nevyžaduje aktivitu.

Kompletně se tedy rozloží až poté, co je zapracován do půdy. Má však mnohonásobně vyšší hnojivý efekt, než klasický kompost. Kyselé pH se po několika dnech zneutralizuje a tím se zlepší vlastnosti půdy. V případě, že se smíchá ještě se zahradním kompostem, bude rozklad organických zbytků ještě rychlejší.

Výhody Bokashi kompostování

Použití efektivních mikroorganizmů v kompostu vylučuje hnilobu v kupě kompostu. Tím se úplně odstraňují nepříjemné pachy a jedovaté zplodiny látkové výměny, vznikají vitaminy a bioaktivní látky. Bokashi kompostování je nenáročné, protože odpadá časté obracení v době kompostování.

Živiny a především dusík zůstávají v Bokashi obsaženy a neunikají jako skleníkové plyny do atmosféry. Dusík zůstává převážně organicky vázán a nedá se proto snadno vyloužit do spodních vod. Plody rostlin, které jsou hnojeny, obsahují více antioxidantů, bioaktivních látek, vitaminů i stopových prvků.

Foto ilustrační Pixabay



Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Vodárenství
Sovak
Zdravá města
Wasten
JRK
SKS
Ecobat
Nadace Partnerství
Adapterra Awards
Teplárna ČB
EkoWATT
Solární asociace
AKU-BAT
I-tec
SmVaK Ostrava
Energie AG
Den malých obcí
Denios
PSAS
Rema
K-tech Komunální technika
Meva a.s.
EKO-KOM
ČEVAK
Povodí Vltavy
SRVO
Bert
ORGREZ
Nevajgluj