Domácí kompostování je specifické v tom, že máme kontrolu nad celým procesem a můžeme si ho přizpůsobit podle vlastních potřeb a podmínek, které máme doma. Existuje řada metod, jak doma kompostovat, všechny ale vedou k výrobě kompostu, který můžeme použít přímo na zahradě nebo v péči o pokojové rostliny.
Proč bychom měli doma kompostovat?
Domácí kompostování je efektivním způsobem, jak předcházet vzniku bioodpadů. Během tohoto procesu se organický odpad, který domácnost vyprodukovala, prostřednictvím přirozeného rozkladu za pomoci mikroorganismů a červů, přeměňuje na kompost, kterým můžeme zlepšovat kvalitu půdy.
Význam kompostování spočívá v tom, že tím výrazně snižujeme množství odpadu, redukcí odpadu zároveň snižujeme emise skleníkových plynů a minimalizujeme dopad na životní prostředí a v neposlední řadě kompostem obohacujeme půdu o živiny a zlepšujeme její strukturu.
Kompost představuje přírodní způsob hnojení, kterým se provzdušňuje těžká půda a zvyšuje její pórovitost a zlepšuje vodopropustnost. Naopak lehkou půdu kompost zhutňuje, a tím snižuje vodopropustnost a vysychavost půdy. Kompost podporuje rostliny v jejich růstu a zároveň jim pomáhá, aby odolaly chorobám a škůdcům.
Na kompost patří zelené zbytky ze zahrady i kuchyňské odpady, konkrétně se jedná o zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu a filtry nebo čajové sáčky, pokud nejsou textilní, zbytky pečiva, skořápky od vajec a z ořechů, karton, znečištěný papír, papírové kapesníky, ubrousky, hnůj a kejdu od býložravých zvířat, posečenou trávu a spadané listí, vlasy, vousy, chlupy nebo peří atd.
Vyvarovat bychom se měli masu a mléčným výrobkům, olejům a tukům, chemikáliím a pesticidům (tím jsou myšleny i chemicky ošetřené zbytky, jako jsou například slupky citrusových plodů), plastovým materiálům nebo rostlinám napadeným chorobami.
Výběr kompostéru a na co si dát pozor
Kompostovat může úplně každý. Kompostér totiž nemusí být umístěn pouze venku na zahradě, i v uzavřených prostorách můžeme kompostovat, a to bez zápachu a hmyzu. Pokud máme zahradu můžeme kompostovat volně na hromadě, případně do speciálních nádob, určených ke kompostování, které se vyrábí ze dřeva nebo z plastu.
Kompostér vybíráme podle velikosti, která odpovídá naší produkci. Dále by neměl mít příliš tenké stěny (alespoň 0,6 – 0,7 cm), musí mít přijatelný ventilační systém a je důležité si ověřit, že je dostatečně těžký a z takového materiálu, který se hned nezničí.
Při výběru kompostéru do vnitřních prostor můžeme zvážit několik variant. Je možné si pořídit kuchyňskou kompostovací nádobu nebo vermikompostér, ve kterém organický odpad proměňují na humus kalifornské žížaly (výhodou je kompostování po celý rok, kompost nezapáchá, pokud je správně vedený), další možností je Bokashi kompostér, do kterého přisypáváme speciální bakterie (nenáročné kompostování, kompost nezapáchá). Případně si můžeme sami vyrobit vlastní kompostér.
O kompost je potřeba se správné starat, abychom dosáhli kvalitního humusu. Před založením kompostu bychom si měli promyslet, kam ho umístíme. Měl by být chráněn před přímým slunečním zářením a větrem. Dále je důležité, aby kompost měl dostatek tepla, správnou vlhkost a je potřeba ho pravidelně provzdušňovat.
Kompost v neposlední řadě potřebuje vyváženou skladbu materiálu, proto musíme sledovat správný poměr uhlíku a dusíku. Uvádí se poměr 2 až 3 dílů uhlíkatých látek na 1 díl dusíkatých, nebo poměr 1:1. Mezi dusíkaté látky patří zelené materiály, jako je posekaná tráva nebo kuchyňský bioodpad. Uhlíkaté jsou tuhé, hnědé a dřevité hmoty, například seno, dřevo, štěpka, sláma nebo suché listí.
Domácí kompostování a obce
Obce často domácí kompostování vítají, protože se tím snižuje množství odpadu, který by jinak musel být zpracován. Proto některé municipality nabízejí svým občanům kompostéry zdarma nebo za symbolickou částku. Bioodpady pak díky tomu nekončí v popelnici na směsný odpad, takže klesá jeho produkce, a tím i náklady na něj.
Obce mohou domácí kompostování podpořit informačními kampaněmi a workshopy o tom, jaké výhody domácí kompostování přináší a jak se o kompost správně starat. Zejména města mohou iniciovat vznik komunitních kompostáren, které jsou dobrým řešením pro bytové zástavby a sídliště, kde není tolik prostoru pro klasické kompostování.
Municipality mohou do kompostování zapojit školy i školky, a tím vést děti od raného věku k zodpovědnému přístupu k odpadům. Výhodné může také být, když obce poskytnou občanům, kteří mají zájem o kompostování, ale nevědí, jak začít nebo s ním mají problémy, odborné poradenství.
Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí.
Projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.
Komentáře